- etter mange år er det lov å friste for å få nye kunder

Ny markedsføringslov: Tilgift gir nye kunder

Den nye markedsføringsloven som trådte i kraft 1. juni 2009 gir nye muligheter for å skaffe flere lojale, lønnsomme ny kunder.

Tilgift - loven oppheves. nå kan du friste nye kunder

- Nå oppheves forbudet mot tilgift, forteller Direct Marketing Consultant Staale Thorvik i DirektMedia. - Dette betyr at man i langt større grad enn tidligere kan bruke effektive oppmerksomhetsvekkere, feks en velkommen gave som et gratis badehåndkle. Riktig bruk av tilgift vil kunne være et effektivt verktøy i kundebaseutviklingen.

Kan likevel rammes av loven

Tilgift betyr at man får noe ”på kjøpet” som ikke har en naturlig sammenheng med varen man kjøper. Selv om tilgift nå blir tillatt, kan en slik ytelse likevel rammes av andre bestemmelser i loven, feks hvis all markedsføring dreier seg om tilleggstingen og ikke hovedgjenstanden. Da er det viktig å tenke kreativt. Uansett er dette en måte å vekke nye kunder.

Verv kunder via kuponger

- Kuponger som kan løses inn i penger, eller som enkeltvis kan løses direkte inn i en vare, blir nå tillatt. Riktig brukt kan slike kuponger være starten på et langvarig og lønnsomt kundeforhold, forutsatt at man vet å pleie dette forholdet, poengterer Thorvik.



Telefonsalg må bekreftes skriftlig

Det skal nå alltid inngås en skriftlig avtale etter et telefonsalg til forbruker, feks ved at selgeren sender en e-post eller SMS til kunden. Her skal alle viktige opplysninger gis, som pris, bindingstid og angrefrist. Avtalen er bindende først når forbrukeren har sendt skriftlig bekreftelse til selgeren.

Næringsdrivende som driver telefonsalg må heretter sjekke registeret hver måned, mot hver 3. måned tidligere.

BARN OG UNGE

Det er kommet nye regler som forbyr enkelte måter markedsføring rettet mot barn og unge. Alle regler i loven skal tolkes strengere dersom barn og unge er målgruppe.



(Kilde: Dun og Bradstreet)

Les hele artiklen

08.05.09
Ny markedsføringslov kan gi deg nye, lønnsomme kunder
Når den nye markedsføringsloven trer i kraft 1. juni 2009, betyr dette nye muligheter for å skaffe flere lojale, lønnsomme kunder. Dun & Bradstreet og søsterbedriften DirektMedia vet hvordan!

Direct Marketing Consultant Staale Thorvik i DirektMedia.

Endringer gir muligheter
Nye lover og regler – betyr ikke det stort sett flere begrensninger for næringsdrivende?

Tvert imot, mener DirektMedia, som er totalleverandør innenfor 1 til 1-kommunikasjon og CRM. De ser en rekke nye muligheter i lovendringene.

Tilgift blir tillatt
– Nå oppheves forbudet mot tilgift, forteller Direct Marketing Consultant Staale Thorvik i DirektMedia. – Dette betyr at man i langt større grad enn tidligere kan bruke effektive oppmerksomhetsvekkere, f.eks. en velkommen gave som et gratis badehåndkle. Riktig bruk av tilgift vil kunne være et effektivt verktøy i kundebaseutviklingen.

Kan likevel rammes av loven
Tilgift betyr at man får noe ”på kjøpet” som ikke har en naturlig sammenheng med varen man kjøper. Selv om tilgift nå blir tillatt, kan en slik ytelse likevel rammes av andre bestemmelser i loven, f.eks. hvis all markedsføring dreier seg om tilleggstingen og ikke hovedgjenstanden.

Verv kunder via kuponger
– Kuponger som kan løses inn i penger, eller som enkeltvis kan løses direkte inn i en vare, blir nå tillatt. Riktig brukt kan slike kuponger være starten på et langvarig og lønnsomt kundeforhold, forutsatt at man vet å pleie dette forholdet, poengterer DirektMedia-eksperten.

Respons skal sette spor
– Typisk for næringsdrivende som ikke utnytter sin kundedatabase optimalt, er at de lar utallige muligheter gå fra seg. DirektMedia går dypt inn i kundedatabasen og sikrer at man får maksimalt utbytte av kunder som via respons har vist at de synes din butikk er OK. Respons skal sette spor, i form av aktiviteter som gir ny omsetning, understreker Staale Thorvik.

Mer makt til myndighetene
Den nye markedsføringsloven gir Forbrukerombudet mulighet til å gripe raskere inn ved lovbrudd. Overtrederen kan nå ilegges en bot. Tidligere kunne et gebyr bare ilegges hvis en lovstridig handling ble gjentatt. Staale Thorvik mener dette er mer ryddig, fordi det vil bidra til å skille de seriøse firmaene fra de noe mer useriøse.

På høy tid med ny lov
Internett, e-post, chattekanaler, SMS osv. – hva visste vi om slike virkemidler for noen få tiår siden? Thorvik oppsummerer det enkelt:
– Verden i dag er en helt annen enn den var i 1972, da markedsføringsloven kom. Det var på høy tid med en ny lov, selv om den eksisterende har blitt justert en rekke ganger.

Tenker markedsmuligheter
DirektMedia hjelper bedrifter å identifisere, rekruttere, utvikle og beholde lønnsomme kunder, ved å fremskaffe og utnytte kundeinformasjon.
– På basis av endringene i den nye markedsføringsloven er vi i DirektMedia forlengst igang med å tenke ut hvordan vi kan øke kundetilgangen for våre oppdragsgivere, sier Thorvik.

Sjekk dine muligheter
– Vi ønsker nye næringsdrivende velkommen til en uforbindtlig samtale med oss, slik at vi konkret kan fortelle hva vi kan tilby ut fra oppdragsgivers situasjon, oppfordrer Staale Thorvik i DirektMedia.

Mer informasjon: Staale Thorvik, tlf. 22459700 eller e-post: staale.thorvik@direktmedia.no

Andre nyheter i markedsføringsloven:

1. Telefonsalg må bekreftes skriftlig
Det skal nå alltid inngås en skriftlig avtale etter et telefonsalg til forbruker, f.eks. ved at selgeren sender en e-post eller SMS til kunden. Her skal alle viktige opplysninger gis, som pris, bindingstid og angrefrist. Avtalen er bindende først når forbrukeren har sendt skriftlig bekreftelse til selgeren.

2. Mer effektiv reservasjon mot telefonsalg
Nå kan telefonnummer legges i reservasjonsregisteret, noe som er langt mer effektivt enn tidligere, da alle i en husstand måtte reservere seg med fødselsnummer. Det blir nå også forbud mot telefonmarkedsføring mot forbrukere i helgene – og også mellom kl. 21.00 og 09.00 på virkedager.

3. Månedlig sjekk
Næringsdrivende som driver telefonsalg må nå sjekke registeret hver måned, mot hver 3. måned i dag.

4. Forbudt å oppfordre barn
Det er kommet nye regler som forbyr enkelte måter å markedsføre seg mot barn og unge på. Det blir absolutt forbud mot:
• Direkte kjøpsoppfordringer til barn
• Oppfordringer til barn om å mase på foreldre/andre voksne om å kjøpe en vare/tjeneste.

Alle regler i loven skal tolkes strengere dersom barn og unge er målgruppe.

Samme regler i alle EØS-land
Den nye markedsføringsloven er resultatet av et EU-direktiv. Samme regler i alle land betyr at næringsdrivende i utgangspunktet skal følge samme regler enten de markedsfører seg til forbrukere i Norge eller et annet EØS-land.

Åpner grensene
Et av formålene med direktivet er å fjerne hindringer for fri flyt av varer og tjenester over landegrensene, slik at forholdene blant annet ligger bedre til rette for grenseoverskridende reklamekampanjer.

Mer informasjon?
Vennligst kontakt vår Kundeservice:
Telefon: 22 45 93 34
E-post: kundeservice@db24.no