- kopi fra barneombudet

Arbeidsmiljø for barn

Undersøkelser Barneombudet har gjort, tyder på at det står meget dårlig til med arbeidsmiljøet i norske skoler og barnehager.

Klikk her - www.norskbarnehagebarometer.no

Arbeidsmiljø for barn

Barneombudet sendte tidligere i 2007 brev til alle landets 433 kommuner der kommunene ble bedt om å redegjøre for hvor mange av skolene og barnehagene som er godkjent i henhold til forskrift om miljørettet helsevern i skole og barnehage.

Til sammen svarte 201 kommuner på henvendelsen. I kommunene som svarte er det til sammen 1600 skoler og 3286 barnehager. Store kommuner som Oslo, Asker og Bærum svarte ikke innen fristen.

Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler mv.

Forskriftens formål er å bidra til at miljøet i barnehager, skoler og andre virksomheter (for eksempel dagmammaer som har 3 eller flere barn) fremmer helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold samt forebygger sykdom og skade.

Forskriftens ble vedtatt i 1996, og kommunene hadde frist på seg til 1. januar 1999 med å innføre forskriften, som ligger under kommunehelsetjenesteloven.

Skole og barnehage
11 år etter at forskriften ble vedtatt er fortsatt 42 prosent av skolene og 27 prosent av barnehagene fortsatt ikke vedtatt.

- Det er skandaløst at vi lar barn oppholde store deler av sitt liv i bygg som vi aldri ville godtatt å jobbe i selv. På halvparten av landets skoler står barn i akutt fare for å bli syke, det er ganske alvorlig, sier barneombud Reidar Hjermann. På bakgrunn av undersøkelsen mener barneombudet at kommunene nå er nødt til å gjøre noe, ellers må staten på banen.

Bare halvparten av kommunene svarte på henvendelsen fra Barneombudet. En kommune rapporterte tilbake om at det var "..alt for arbeidskrevende å finne frem tilopplysningene, forskriften er jo så gammel allikevel..."

- Det kan virke som om noen av landets kommuner rett og slett ikke vil ta dette på alvor. Slik nedprioriterer de også barns sikkerhet og helse, fortsetter Hjermann.

10 000 dagmammaer, 29 godkjente.
Kommunene svarte også på hvorvidt de hadde rutiner for registrering og godkjenning av dagmammaer. Kommunene har til sammen kontroll med 32, der 29 er godkjente.

Barnepassordninger som er regelmessige, og som tilbyr ukentlig oppholdstid på mer en ti timer, og har mer enn tre barn, skal godkjennes etter forskrift for miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

Tross rundskriv fra Helse- og sosialdepartementet høsten 2006 virker det som om kommunene ikke er kjent med sine plikter.

Barneombudet får stadig inn meldinger om dagmammaer som ikke holder mål. Samtidig er dagmammarollen veldig viktig for familier som er avhengig av deres arbeidsinnsats. Barneombudet krever større oppfølging av dagmammarollen slik at de som er flinke får den anerkjennelsen de fortjener, samtidig som de som ikke tar godt nok vare på barn blir luket ut.